Hayvan sağlığı, toplum sağlığı ve çevre sağlığı için hizmet veren veteriner hekimler, sağlık alanının ayrılmaz bir parçasıdır. Bunun önemini vurgulamak için her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanıyor. Veteriner hekimlerin, toplum sağlığının korunmasındaki rolünü; Keskinoğlu bünyesinde görev alan veteriner hekimlerin, üretim süreçlerinde sorumluluklarını Etlik Piliç Yetiştirme Saha Uzmanı Burak Akgündüz ile konuştuk.

“Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldum. Hayvanlara olan ilgim nedeniyle bu mesleği seçtim. Beyaz et sektörüne yönelmemin sebebi ise büyük ölçekli üretimde hayvan refahını sağlamak ve güvenilir gıda üretimine katkıda bulunan bir veteriner hekim olmak istememdi. 2022 yılından beri Keskinoğlu bünyesinde Etlik Piliç Yetiştirme Saha Uzmanı olarak görev yapıyorum. Fason üretim yapılan broiler çiftliklerinde hayvan sağlığını korumak, hayvanların yetiştirilmesi konusunda teknik destek vermek ve gıda güvenliğini sağlamaktan sorumluyum.”
“Veteriner hekimler gıda güvenliğini sağlar”
“Veteriner hekimlik, hayvan sağlığını koruma, hastalıkları önleme ve tedavi etme üzerine yoğunlaşan bir meslek dalıdır. Kliniklerde, hayvan hastanelerinde, yem sanayisinde, ilaç sanayisinde, piliç eti entegrelerinde ve daha birçok sektörde görev almaktadırlar.
“Beyaz et üretiminde gıda güvenliği için hastalık taramaları, kesimhane hijyen kontrolleri, mikrobiyolojik analizler, izlenebilirlik sistemleri uygulanmaktadır. Üretimden tüketime kadar her aşamada denetim yapılır. Tarım Bakanlığı denetimleri, kalite testleri, mikrobiyolojik analizler ve bağımsız laboratuvar kontrolleriyle ürünlerin güvenli olması sağlanır. Bu nedenle beyaz et ve yumurta sektöründe görev yapan veteriner hekimler de kesim sonrası kalite kontrolleri dahil tüm bu alanlardan sorumludurlar. Üretim süreçlerinde, hayvanlar sürecin her aşamasında veteriner hekimler tarafından takip edilir. Periyodik sağlık kontrolleri, yem analizi ve hijyen protokolleri uygulanarak hastalıkların önlenmesi sağlanır.
“Hem diğer sektörlerde hem de beyaz et ve yumurta sektöründe veteriner hekimler, sektörde sürekli gelişen teknoloji ve bilimsel yöntemleri kullanarak hayvan sağlığını ve gıda güvenliğini sağlar. Bunun yanında veteriner hekim olmanın hayvanlarla iç içe olmak gibi çok önemli ve tatmin edici bir yönü de vardır.”

“Sağlıklı hayvanlardan elde edilen et güvenilir ve besleyici olur”
“Sağlıklı ve güvenilir üretim için hayvan refahı çok önemlidir. Hayvanların stres altında olmaması, hijyenik, konforlu ve uygun koşullarda beslenmesi ve barındırılması, hem üretim verimini artırır hem de etin kalitesini yükseltir. Böylelikle bu hayvanlardan elde edilen et daha sağlıklı, güvenilir ve besleyici olur.
“Hayvan refahının yanında biyogüvenlik önlemleri de üretimde kritik önem taşır. Hijyen uygulamaları ve yem kontrolü sayesinde hastalık riskleri minimize edilir. Ayrıca, veteriner hekimler tarafından sürekli saha kontrolleri yapılarak sürülerin sağlık durumları izlenmektedir.
“Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de veteriner hekimlerin üretimin kalitesi ve gıdanın güvenilirliği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Çünkü veteriner hekimler, sağlıklı hayvan yetiştirilmesini sağlarlar. Hayvan refahı, biyogüvenlik uygulamaları, doğru beslenme programları, yüksek hijyen standartları ve hastalık önleme çalışmaları sayesinde üretimin kalitesini artırırlar.”
“Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretimde de veteriner hekimlerin rolü var”
“Veteriner hekimler doğal kaynakları verimli kullanmayı teşvik eder, atık yönetimi ve çevreye duyarlı üretim teknikleri konusunda çalışmalar yapar.
“Bir veteriner hekim olarak beyaz et ve yumurta sektöründe çalışırken öğrendiğim en önemli şey, bu sektörün sadece sağlıklı hayvan yetiştiriciliği ile sınırlı olmadığı, aynı zamanda halk sağlığı, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konularında da büyük sorumluluk gerektirdiğidir.”
Burak Akgündüz:
“Veteriner hekimler, sağlıklı hayvan yetiştiriciliği ve hijyenik üretim süreçlerinin uygulanmasında kilit rol oynar. Beslenme denetimi, biyogüvenlik tedbirleri ve kesimhane kontrolleri sayesinde tüketiciye güvenilir gıda sunulmasını sağlarlar.”
“Bilimsel olmayan bilgi kirliliğiyle de mücadele ediyoruz”
“Veteriner hekimler olarak sektörde yanlış bilinen, bilimsel dayanağı olmayan bilgi kirliliğiyle de mücadele ediyoruz. Maalesef halk arasında piliç yetiştiriciliğinde ve beyaz et üretiminde antibiyotik, hormon veya katkı maddeleri kullanımı konusunda yanlış bilgiler yayılıyor.
“Oysaki, beyaz et, üretimin tüm aşamalarında, dağıtım ve satış süreçleri de dahil, tüketicilerimizin mutfaklarına girene kadar çok sıkı denetimlerden geçiyor. Tüketicilerimiz de ürünlerimizi doğru saklama ve pişirme yöntemleri ile güvenle tüketebilirler.
“Halkımızın ekonomik, kaliteli, sağlıklı ve besleyici protein ürünlerinden mahrum kalmaması için tüketicilerimizin bilimsel verilere dayalı, doğru bilgilere ulaşması çok önemli. Bizler de, veteriner hekimler olarak her fırsatta son tüketiciye doğru bilgileri aktarıyoruz.”
“Üretimin ve dağıtımın her aşamasında gıda güvenliği Keskinoğlu’nun olmazsa olmazıdır”
“Keskinoğlu’nda veteriner hekimler olarak biyogüvenlik önlemlerini ve hayvan refahı kurallarını çok sıkı şekilde uygulamak en önemli görevimiz. Biyogüvenlik uygulamaları olmazsa olmazımızdır ve üretimin yapıldığı her alanda biyogüvenlik kuralları harfiyen uygulanır. Hijyen ve dezenfeksiyon işlemleri en küçük detaya kadar gerçekleştirilir. Üretimde haftalık olarak planlanan saha kontrolleri ile hayvanların sağlık durumlarını ilgili birimlerde görev alan sorumlu veteriner hekimlerimizle kontrol ediyoruz.
“Hayvan sağlığı insan sağlığıyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle Veteriner hekimler hayvan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesi, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı üzerine bilimsel araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla gıda güvenliğinin sağlanmasına çok önemli katkı sağlarlar.”
“Zoonos hastalıkların önlenmesi, beslenme yöntemleri ve teknolojik gelişmeler konusunda güncel kalmak, kaliteli ve sağlıklı üretimi sürdürmek için çok önemli. Bu nedenle veteriner hekimlerin eğitimi ve sürekli gelişimi şarttır. Bu konuda Keskinoğlu veteriner hekimlerinin sektörde uzman kişiler tarafından düzenlenen eğitimlere katılmasını, böylelikle güncel kalmasını sağlıyor.
“Kısacası Keskinoğlu olarak veteriner hekimlerimizle birlikte hayvan refahını ve biyogüvenliği en üst seviyede tutmak için sürekli çaba harcıyoruz. Bunun yanında, tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir beyaz et ve yumurta sunmak için entegre üretimin tüm aşamalarında görev alan saha veteriner hekimlerimizle denetimlerimizi çok sıkı şekilde gerçekleştiriyoruz. Entegre üretimde ileri teknolojiyi ve hayvan sağlığında bilimsel son gelişmeleri yakından takip ederek tüm üretim süreçlerimize dahil ediyoruz.”
“Sürdürülebilir üretime yönelik yenilikler sektöre entegre ediliyor”
“Son yıllarda beyaz et ve yumurta üretiminde birçok önemli gelişme yaşandı. Bunların başında otomasyon sistemlerinin yaygınlaşması ve yapay zekâ destekli hayvan takip sistemleri geliyor. Modern üretim tesislerinde hayvanların beslenmesi, sağlık durumu ve verimlilikleri anlık olarak izlenebiliyor. Bunun yanında, sürdürülebilir üretime yönelik su ve enerji tasarrufu sağlayan sistemler geliştirilirken, aynı zamanda karbon ayak izini azaltan yenilikler de sektöre entegre ediliyor.
“Beyaz et ve yumurta üretiminin geleceği hem dünyada hem de Türkiye’de artan nüfus, sağlıklı beslenme trendleri ve sürdürülebilir üretim politikaları doğrultusunda şekillenmektedir. Dünyada alternatif protein kaynakları popüler olmaya başlasa da beyaz et ve yumurta sektörü en uygun maliyetli ve besleyici protein kaynakları olarak önemini koruyor.”