Ziraat Mühendisi Derya Öztürk Aydın, Manisa’da üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi bir aileden geliyor. Yetiştirdikleri üzümleri daha iyi tanıtmak ve pazarlamak amacıyla İngiltere’ye eğitim almaya giden Aydın, bölgede üzüm dışında farklı ekonomik değerlere kapı açmak ve özellikle de kadın istihdamını güçlendirmek amacıyla kafasında yeni projelerle Türkiye’ye dönmüş. Bu projelerden biri de 2011 yılında Manisa Sarıgöl’de kurduğu Öztürk Aydın Tavukçuluk.

“Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2002 yılında mezun oldum. Ağırlıkla üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi bir aileden geliyorum. Üniversite yıllarımdan beri de gelecek hedefim doğduğum topraklarda faydalı olmak, istihdam yaratmaktı. Bu nedenle mezun olduktan sonra 2004 yılında Manisa’ya dönerek Sarıgöl’de Öztürk Tarım ve Zirai İlaç ismiyle bir işletme kurdum. 3 yıl aktif olarak çalıştıktan sonra yeni iş fikirleri üzerine eğilmek ve kendimi geliştirmek amacıyla eğitimime devam etme kararı alıp İngiltere’ye gittim. Oxford British College’da İş İngilizcesi, İş Geliştirme ve Pazarlama eğitim programlarına katıldım.
“İngiltere’de kanatlı eti tüketiminin çok yoğun olduğunu ve kanatlı etinin Avrupa’daki Müslüman nüfusun da ilk tercihi olduğunu gözlemledim. Gördüğüm tüketim alışkanlıkları kafamda farklı iş fikirlerinin doğmasına yol açtı. Yine bu süreçte büyük şehirlerden küçük şehirlere göç etmenin ne kadar doğru bir karar olduğunu, küçük ilçelerde ve bölgelerde daha sağlıklı bir yaşam sürdüreceğimizi gördüm. Eğitimimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek bu konuyla ilgili projeler hazırlamaya başladım.
“İlçemi güzelleştirmek, ilçemde, özellikle kadınlarımıza istihdam yaratmak amaçlı projeler geliştirmeye karar verdim. Bu projelerden ilki de beyaz et sektörüne yönelik broiler yetiştiriciliği oldu. Eşimle birlikte projemizi hazırlayıp, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) sunduk. Bize ve projemize inandılar ve desteğimizi aldık.”
“Kurduğumuz tesiste kadın istihdamına çok önem veriyoruz”
“2011 yılında ilk Ar-Ge kümesimizi açtık. 40 bin kapasiteyle başladığımız kümeslerimizde, bugün toplamda 26 bin metrekare arazi içinde, 8.500 metrekare kapalı alanda, 6 kümesimizle, 160.000 kapasite ile üretimimize devam etmekteyiz.
“2024 yılının başından beri de Keskinoğlu ile çalışıyoruz. Kümeslerimizin idaresini eşim Mimar Özgür Aydın yapıyor. Aile şirketi olduğumuz için birlikte tarımsal alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bölgemiz üretim açısından ari bir bölge. Bilinçli yetiştiricilerin bulunduğu bir alandayız. Ayrıca entegrelere yakın olduğumuz için de lokasyon avantajımız var.
“Sarıgöl’de tek geçim kaynağı üzüm olduğu için özellikle kadınlara istihdam imkânı sağlayacak alternatif yatırımların araştırılması gerekiyor. Bu nedenle kurduğumuz tesiste kadın istihdamına çok önem veriyoruz.”
“Matlı Şirketler Grubu’nun Keskinoğlu’nu satın almasının sektöre çok fayda saylayacağını biliyorduk”
“Matlı Şirketler Grubu’nun Keskinoğlu’nu satın almasını yakından takip ettik çünkü bizim işimizde kaliteyi belirleyen en önemli kriterlerden biri yem. Matlı Şirketler Grubu da yem alanında kendini kanıtlamış köklü bir firma. Biz de gerek profesyonel, gerek kurumsal vizyonuyla Matlı Şirketler Grubu’nun Keskinoğlu’nu bünyesine katmasının sektöre çok fayda saylayacağını düşündüğümüz için Keskinoğlu ile çalışmaya başladık. Bu da çok doğru bir karar oldu.
“Keskinoğlu, yetiştirme dönemi boyunca civcivin kaçıncı gününde neye ne kadar ihtiyacı olduğuna göre doğru yem rasyonunu hazırlıyor ve optimize ediyor. Bu süreçler tamamen alanında başarılı uzman personelle yönetiliyor. Bu doğrultuda bizim iş süreçlerimiz ve yetiştirme dönemlerimiz de sorunsuz olmaya başladı. Bunun yansımaları da hem işimize hem verimimize hem de sektöre olumlu yönde oldu.
“Yetiştirici olarak kurumsal bir firma ile çalışmak ve istikrarlı üretim sizi güvende hissettiriyor. Keskinoğlu alanında en başarılı yöneticileri ve saha personelini bünyesine alarak yetiştiricilerine verimli üretimin önünü açıyor. Biyogüvenlik, hayvan refahı ve verimliliği artır- maya yönelik çalışmaları ile üreticisini güçlendiriyor.”
“Kümeslere civciv girdiği andan itibaren büyük sorumluluk hissediyoruz”
“Broiler yetiştiriciliğinde en önemli unsur biyogüvenlik uygulamalarının eksiksiz yerine getirilmesi. Yetiştiricilikte en çok çevresel etmenler üretimi etkiler. Kümeslerin birbirine yakınlığı, bölgenin hastalıklardan arınmış olması, bölgedeki yetiştiricilerin bilinçli olması dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında geliyor.
Derya Öztürk Aydın: “Verimli bir üretimde üç önemli olmazsa olmaz vardır: Biyogüvenlik, sağlıklı civciv ve kaliteli yem. Bu üç önemli unsuru yetiştiricilerine sağladığı için Keskinoğlu’na ve Matlı Şirketler Grubu’na teşekkür ediyoruz.”
“Yetiştiriciler olarak, kümeslere civciv girdiği andan itibaren çıkına kadar büyük sorumluluk hissediyoruz. Bu süreyi ne kadar doğru ve iyi planlarsak dönem sonunda o kadar iyi verim alıyoruz. Böylece sektörün gelişimine, sağlıklı ve güvenilir gıda üretimine katkı sağlıyoruz.
“Günümüz şartlarında verimli ve sürdürülebilir üretim yapmak için otomasyon şarttır, fakat tek başına otomasyonla verimlilik elde edilemez. Bu nedenle hayvanı çok iyi tanıyan ve ihtiyaçlarını bilen insanlarla çalışmak ve otomasyonu yönetmek gerekiyor. O otomasyonu kullanıp yönlendirebilecek eğitimli personel ile ekibinizi kurmanız gerekiyor.
“Bizim işimiz ekip işi, kadın ya da erkek… İşinizi en iyi şekilde yapmak zorundasınız. Canlı ile uğraşıyorsunuz, kümesinizdeki civcivler size ait değil ve de en önemlisi onlar birer canlı.
“Tesisimizde biyogüvenlik uygulamaları, hayvan refahı, ileri teknoloji otomasyon ve profesyonel ekip bakımın- dan her şeyi harfiyen uyguluyoruz. Sıra yenilenebilir enerjide. Yakın gelecek için en önemli projemiz yenilenebilir enerji üzerine. Bunun için gerekli yatırımları da yapmaya başladık. ‘Tamam’ diyebilmemiz için enerjimizi kendimiz üretmemiz gerekiyor. Geleceğimiz için üretmeli, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmalıyız.”
“Ülke olarak ihracatta lider olabiliriz”
“Dünya genelinde piliç eti ve yumurta tüketimi çok fazla çünkü tüketilen en sağlıklı ve uygun fiyatlı hayvansal protein kaynakları yumurta ve beyaz et. Bu sağlıklı ve ekonomik gıda ürünlerini sofralarla en kolay ve hızlı buluşturan ise sektörün entegre tesisleri. Türkiye’de de güvenilir gıda üretiminin ve tedarikinin sağlanması diğer ülkelere göre çok daha hızlı, kolay ve başarılı.
“Ayrıca Türkiye genel olarak ılıman bir iklime sahip olduğu için de piliç yetiştiriciliği açısından şanslı konumda. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yakıt ve ısınma maliyetlerimiz çok daha düşük ve tesislerimiz için büyük ovalara sahibiz.
“Tüm bunların yanında yaşadığımız pandemi sürecinde de gördük ki, gıda, önü açık ve durmak bilmeyen bir sektör.
“Kısacası ülkemiz gerek coğrafi konumu gerekse entegreleri sayesinde dünyada önemli bir yere sahip. O nedenle hem beyaz et hem de yumurta üretimi ve ihracatında lider olabileceğimizi düşünüyorum. Keskinoğlu gibi güvenilir bir firmanın ülkemizde entegre oluşu da hem yetiştirici hem tüketici hem de ülke açısından büyük bir şans.”
