Çevre Dostu Üretim Yapıyoruz

Her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü, çevresel sorunlara dikkat çekmeyi, doğal kaynakları korumanın önemi konusunda bilinçlendirmeyi, şirketleri ve bireyleri çevre dostu faaliyetlere teşvik etmeyi vurguluyor. Çünkü hava kirliliği, iklim değişikliği, ormansızlaşma ve atıklar gibi pek çok çevre sorununun, dünyanın dengesini tehdit ettiği günümüzde bu sorunlarla mücadele etmek herkesin sorumluluğu.

Üretim yapan tesislerin de sürdürülebilir bir çevre için yapabilecekleri pek çok önemli uygulama var. Bu uygulamalar hem doğayı koruyor hem de uzun vadede işletmenin verimliliğini artırıyor. Keskinoğlu olarak “gelecek nesilleri önemseyen” vizyonumuzla hayata geçirdiğimiz sürdürülebilir çevre odaklı çalışmalarımızı Çevre ve Arıtma Tesisleri Yöneticimiz Serdar Eskin anlattı.

“Keskinoğlu olarak sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda ve gelecek nesilleri önemseyen üretim anlayışımızla atık yönetimi konusunda çevre ve toplum sağlığına duyarlı, yasalara uygun bir yaklaşımı benimsiyor ve uyguluyoruz. Bu kapsamda üretim süreçlerimizde çevresel etkileri azaltacak teknolojilere yatırım yapıyor, döngüsel ekonomi prensiplerini uygulamaya alıyoruz. Bu vizyonumuzun en önemli parçası da çevre dostu ve kaynak verimli üretim anlayışıdır.

“Üretim süreçlerimizin çevreye olan etkilerini de düzenli olarak ölçümlüyor ve analiz ediyoruz. Bu kapsamda doğal kaynakların kullanımı, enerji tüketimi, emisyon kaynakları ve atık yönetimi gibi çevresel unsurlar başlıca olmak üzere tüm çevresel konular izleniyor ve değerlendiriliyor.”

Sıfır atık entegrasyonu

“T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Sıfır Atık’ projesine entegre olarak yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında atık oluşumunun azaltılması, kaynağında ayrıştırılması, yeniden kullanımı ve geri kazanımı şirketimizin atık yönetim planının temelini oluşturmaktadır.

Serdar Eskin: “Arıtma tesislerimiz %95’in üzerinde verimle çalışıyor. 2024 yılı içerisinde tesislerimizde oluşan 2.500 ton atığı lisanslı geri dönüşüm tesislerine yönlendirerek ekonomiye katkı sağladık. Bu sayede, yalnızca doğal kaynak tüketimini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir üretim anlayışına da somut katkıda bulunuyoruz.”

“Tesislerimizde oluşan tüm atıklar, türlerine göre sınıflandırılarak geçici depolama alanlarında uygun şekilde muhafaza edilmekte ve yine türlerine göre çevre mevzuatlarına uygun şekilde lisanslı firmalara teslim edilmektedir.

“Sıfır atık hedefimize ulaşmak için öncelikle atık analizleri gerçekleştirdik. Hangi alanlarda ne tür atıkların oluştuğunu belirledikten sonra bu atıkları kaynağında toplayan ve geri dönüşümünü sağlayan atık yönetimi alt yapısı oluşturduk. Tüm çalışanlarımız için periyodik eğitimler de düzenleyerek bilinçlendirme çalışmaları sağlıyoruz.

“Tüm sıfır atık uygulamalarımız, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘Sıfır Atık Belgeleri’ ile tescillenmiştir. Bu belgeler, sadece uygulamaların yeterliliğini değil, aynı zamanda sürdürülebilirliğe olan kurumsal bağlılığımızı da ortaya koymaktadır.”

Su tüketimi ve atık su arıtma

“Gıda endüstrisi olmamız sebebiyle, hijyen şartlarına büyük önem veriyoruz. Bu nedenle yıkama ve dezenfeksiyon işlemleri en çok su tüketimi olan üretim aşamamız.

“Su stresi yaşayan ülkeler sınıfında olmamız sebebiyle, gelecek nesillerin ve doğada var olan tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyarak öncelikli hedefimiz, arıttığımız suların tekrar kullanımını sağlamak ve su tüketimimizi 30 kat azaltmaktır. Bu doğrultuda her gün 4.200 metreküp atık suyu yüksek verimlilikle arıtma tesislerimizde arıtarak, alıcı ortam ekolojisine, yeraltı sularına ve toprağa zarar vermeden üretim yapmaktayız.

“Tesislerimizde, bakanlıkça istenen çıkış suyu kriterleri uygun sınırlarda sağlanmakta ve sucul yaşama zarar vermeden deşarj yapılmaktadır. Atık su arıtma tesisi çıkış ularının, bahçe sulama ve araç yıkama istasyonlarında kullanımı için de ultra filtrasyon ve dezenfeksiyon üniteleri projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.”


Serdar Eskin: “Üretim süreçlerimizde çevreye olumsuz etkileri azaltmak için atık su arıtma tesisleri, baca gazı yıkama sistemleri, scrubberlar, atık yönetim sistemi, koku giderim sistemi uygulamalarımız başlıca önlemlerimiz arasında yer alıyor. Tüm çevresel ölçümleme faaliyetleri, yürürlükteki çevre mevzuatına uygun olarak yürütülüyor. Ayrıca, iç denetimler ve resmi denetimler ile sistematik kontroller, hem kuruluşumuz hem de bakanlık tarafından sağlanıyor. Bu ölçümleme faaliyetleri, çevresel performansımızı izlememizi ve sürekli iyileştirme hedeflerimize ulaşmamızı sağlıyor.”

Atık yönetimi

“Organik atıklarımız, pet gıdası üretimi için ham madde olarak kullanılmaktadır. Bu gibi atıklar bertaraf edilirken en büyük problem koku oluşumudur. Bunun engellenmesi için de koku giderim sistemi ve scrubberlar vasıtasıyla baca gazı yıkaması ve dezenfeksiyonu ile çevre dostu üretim sürecimizi sürdürmekteyiz.

“Hayvansal üretimde gübre oluşumu da en büyük çevresel risk faktörüdür. Gübrelerimizin tamamı biyoenerji santrallerine sevk edilmektedir. Böylelikle, koku ve sinek oluşumunun engellenmesinin yanında, elektrik üretimi sağlanmaktadır. Böylece, hem doğaya zarar vermeden üretim yapmakta hem de hayvansal atıklarımızın geri dönüşümüyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız.”

Keskinoğlu Arıtma Sistemleri Kapasiteleri:

Kesimhane Atık Su Arıtma Tesisi:

4.200 m3/gün kapasite,

453.45 KW kurulu güç

Kuluçkahane Arıtma Tesisi:

250 m3/gün kapasite,

135,8 kurulu güç

Viyol Fabrikası Arıtma Tesisi:

150 m3/gün kapasite,

124.4 KW kurulu güç

“HEM ÜRETİMDE HEM DE YATIRIMLARIMIZDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ODAĞIMIZA ALDIK”

“Kurulu gücümüzle, tesislerimizin ihtiyacının ortalama %25’lik kısmını karşılıyoruz” diyen Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Matlı Şirket Grubu’nun ve çatısı altındaki tüm kuruluşların sürdürülebilir çevre yaklaşımı hakkında şunları söyledi: “Matlı bünyesinde özellikle son yıllarda enerji ihtiyacımızı temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etmek üzere Güneş Enerji Sistemleri (GES) yatırımlarına hız verdik. Bütün üretim tesislerimizin çatılarında güneş enerji sistemleri (GES) bulunuyor. Fabrikalarımızın ve yerleşim yerlerimizin çatıları ile araziye kurmuş olduğumuz 32.000 kWp’lik Güneş Enerjisi Santralleri ile yılda 45.000.000 kWh enerji üreterek, enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 25’lik kısmını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz.

“İki sene içerisinde kapasitesi 90.9 MW olan DRES (depolamalı rüzgar enerjisi) yatırımıyla birlikte toplamda 250 MW kurulu güç yatırımı planlıyoruz. Tesisler dışında da arazi GES’i yatırımları ile iklim dostu temiz enerji üretimleri için kapasite artırımında bulunacağız. Matlı Şirketler Grubu, bugüne kadar GES’lerden elde ettiği yenilenebilir enerjiyle 492 bin 444 adet ağaç dikimine eş değer kazanım sağladı ve 18 milyon 401 bin 207,23 kilogram karbondioksit salımını engelledi. Matlı, 250 MW kurulu güç yatırımı hayata geçtiğinde, yeni yatırımıyla 5,1 milyon kilogramın üzerinde karbondioksit salımını engelleyerek karbon ayak izini daha da azaltacak.”

Keskinoglu hakkında daha fazla bilgi, ürün portföyümüz ve iş ortaklığı fırsatları için web sitemizi ziyaret edin.

En taze tarifler, pratik mutfak ipuçları ve Keskinoglu’nun özel içerikleri için YouTube kanalımızı takip edin!

Yenilikler, özel kampanyalar ve lezzetli tarifler için Instagram hesabımızı takip edin!

Yeni tarifler, kaçırılmayacak kampanyalar ve dopdolu içerikler için Facebook sayfamıza bekliyoruz!

Sektördeki gelişmeleri, özel kampanyalarımızı ve yaratıcı tarif önerilerimizi ilk siz öğrenin. LinkedIn sayfamıza göz atın.