Broiler Röportaj: ÜRPER ÇİFTLİĞİ

“Vizyonuna, yatırımlarına ve ileriye dönük projelerine baktığımızda” “KESKİNOĞLU, SEKTÖRÜMÜZE GÜZEL BİR GELECEK VADEDİYOR”

İzmir’in Bergama İlçesi’nde bulunan ve Keskinoğlu’na etlik piliç yetiştiriciliği yapan Ürper Broiler Çiftliği, toplam 13 kümesle 23.500 m2 kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Fikret Ürper tarafından kurulan Ürper Broiler Çiftliği, Çevre Etki Değerlendirme Belgesi’ne ve İyi Tarım Uygulamaları’na sahip, son teknoloji ve ekipmanların kullanıldığı, piliç yetiştiriciliğinde sektörün örnek işletmelerinden biri. Fikret Ürper, Keskinoğlu Gündem’in yetiştirici olarak ilk konuğu oldu.

“Aile şirketiyiz ve ana iş kollarımızdan biri gıda pazarlama ve dağıtım işidir. Ben ikinci, oğlum ise üçüncü kuşak olarak şu anda işimizi sürdürüyoruz. Ürper Broiler Çiftliği 16 yıllık bir işletme. 2009 yılında 90.000 m2 arazimiz içerisine çiftliğimizi kurduk ve 2010 yılının Ocak ayıyla birlikte üretime geçtik.

“İlk etapta yaklaşık 6.000 m2lik üç adetten oluşan kümesle başladık. Yıllar içinde kapasitemizi artırarak bugün toplam 13 kümesle 23.500 m2 kapalı alana yükseldik. 25.000 ile 40.000 adet arası üretim kapasitesi ile etlik piliç yetiştiriciliği yapıyoruz. 2022 yılından beri de Keskinoğlu için fason etlik piliç yetiştiriyoruz. Bir yöneticimiz, bir yönetici yardımcımız, bir teknik bakım uzmanımız, bir genel işlerden sorumlu görevlimiz ve 8 bakıcımızla toplam 12 personel ile çalışıyoruz.

“Bölgemiz ılıman bir iklime sahip. Yaz dönemlerinde iklim koşullarının değişmesi biraz dezavantaj sunsa da soğuk iklimi olan bölgelere göre daha avantajlı bir şekilde üretim yapmaktayız.

“Lokasyon avantajımız da var. Entegre tesislerle olan mesafemiz kısa, kolay ulaşılabilir bir konumdayız. Lojistik maliyetlerin günümüzde çok fazla yükselmesiyle birlikte üretim tesisine yakın olmamız, iklim açısından bu işi yapabilmek için uygun bir coğrafyada faaliyet göstermemiz ve ari bir bölgede bulunmamız önemli avantajlar.”

“Doğru yetiştiricilikte bilinçli insan faktörü belirleyicidir”

“Tabii ki işin başı biyogüvenlik. Keskinoğlu’nun da biyogüvenlik konusunda ciddi bir hassasiyeti var. Hedef, hastalıkla mücadele değil, hastalığın çiftliğe girmemesi için mücadeledir. Bu nedenle biyogüvenlik kurallarını yerine getirmeniz ve riskleri artıracak durumları da sıfıra indirmeniz gerekiyor.

“Tesis yöneticimiz ve çalışanlarımızla periyodik toplantılar yaparak tesisle ilgili alınacak kararları, yapılması gereken yatırımları, yenilikleri, mevcut olan uygulamadaki işlerimizin takibini, bunların sonuçlarını değerlendiririz.

“Ölçümlerle değerlendirme de çok önemli. Artık her şeyi rakamlarla ölçerek kontrol etmek durumundasınız çünkü ölçemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Biz de üretimin belli aşamalarında birtakım veriler alarak, bu verilerin ışığında süreçleri doğru yönetip yönetmediğimizi kontrol ederek, normal kriterlere göre ne durumdayız görürüz ve olası bir problem varsa önlemini alarak onu ortadan kaldırmaya çalışırız.

“Canlı yetiştiriciliği yapıyoruz ve içeride yetiştirdiğimiz canlıların değerli olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Her koşulda onların rahat etmesini sağlamak zorundayız. Bu nedenle verimli bir üretimin bir belirleyicisi de bilinçli insan faktörü. Ekibin bilgi birikimleri, işlerini ne derece doğru yaptıkları, ne kadar bilinçli oldukları çok önemli. Dolayısıyla ekibimizin eğitimleri çok önemli. Herhangi bir olumsuzluk durumunda acil almaları gereken aksiyonları, işin normal seyri esnasında yapacakları işlemleri bir yöneticinin uyarmasına gerek kalmadan yapabilecek yetkinlikte olmaları gerekiyor.

“Normalin dışında ani olaylarla da karşılaşabiliriz. Böyle zamanlarda profesyonel tesis yöneticilerimizle birlikte Keskinoğlu’nun bizden sorumlu olan saha veterinerleri devreye giriyor. Onların teknik bilgileri ile ekip arkadaşlarımızın yönetim bilgilerini birleştirerek sorunlara çözüm üretiyoruz.

“Keskinoğlu’nun saha veterinerleri tesisimize ve idareci arkadaşlarımıza her konuda destek veriyor. Eksik kaldığımız yerlerde bilgi paylaşımında bulunuyorlar, sorunlara çok hızlı müdahale ediyorlar. Bunun dışında üretimle ilgilenen diğer yöneticilerle de gerekli durumlarda anında iletişime geçmekteyiz.

“Kurumsal yönetimde kişiler değil, kurallar geçerli olsa da bazı durumlarda inisiyatif alabilecek, hızlı karar alıp uygulayabilecek yöneticilere ihtiyaç var. Bu, özellikle beyaz et gibi dinamikleri çok hızlı değişen sektörlerde gerekli bir durum. Canlı yetiştiriyorsanız ani gelişen durumlar karşısında çok hızlı olmanız gerekiyor. Bu bakımdan Keskinoğlu, yöneticilerinin hızlı kararlar alabildiği, iyi çalışan bir yönetim mekanizmasına sahip. Bu diyalog da üretim sonuçlarımıza çok olumlu yansıyor.”

“Üretim süreçlerimizde sıfır atık ve sürdürülebilir yaşama katkı sağlamaya çalışıyoruz”

“Arazimizin arta kalan bölümünde tarımsal faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yaklaşık 1.000 adet zeytin ağacımız var. Tarımsal üretim yapmak adına zeytin ağaçları yetiştirerek arazimizin diğer bölümünü de değerlendirdik.

“Üretim felsefemizde yeşil enerji ve sıfır atık olmazsa olmazımız. 3 yıl önce 23.500 m2lik kümes çatılarımızın üzerine 2,5 megawattlık güneş enerjisi santrali (GES) kurduk. Çiftliğimizde kullandığımız tüm elektrik enerjisini çatılarımızdaki GES kurulumlarıyla fazlasıyla üretmekteyiz. Fazla üretimimizi de elektrik idaresine satarak ülkenin doğal enerji üretimine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

“Ürettiğimiz bu enerjiyle birlikte diğer iş kollarımızda çalışan tüm personelimizin dünya üzerindeki karbon ayak izini de silmiş oluyoruz. Bence her broiler kümesi olan yetiştirici olanakları doğrultusunda güneş enerjisi üretimiyle alakalı yatırım yapmalı.

“Doğaya, çevreye, toprağa, havaya, suya zarar vermeyen sıfır atıkla işleyen bir tesis olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Tesisimizden çıkan gübreyi yine bir enerji üretim tesisine veriyoruz. Bu, atık olarak ortaya çıkan gübrenin tekrar kullanılarak enerji elde edilmesi ve ülkenin kullanımına sunulması bakımından çok önemli.

“Burada yaşayan yaklaşık on bakıcı ailenin evsel atıkları ve tesisimizden çıkan yıkama suları için de bir arıtma tesisimiz var. Bu arıtma tesisinde atık suları arıtarak doğaya zarar vermeden suyumuzu ilgili alanlarda değerlendiriyoruz.”

“Tesisinizin günümüz gerekliliklerine göre hangi aşamada olduğu çok önemli”

“15 yıl önce tesisimizi kurduğumuzda ve takip eden yıllarda ilave yaptığımız kümesleri, o gün için kullanılan güncel teknik ekipmanlarla ve işletme açısından en uygun olduğunu düşündüğümüz sistemlerle donattık ve tesisimiz muadillerine göre çok iyi bir noktadaydı. Tabii ki değişen dünya ve gelişen teknolojiyle birlikte sektörümüzün de hızlı gelişimine paralel olarak revizyonlarımızı uyguladık. Çünkü teknoloji ilerledikçe yaptığımız işte de çok hızlı gelişimler oluyor ve tesis olarak tüm bu değişimlere adapte olmamız gerek.


“Canlının sağlıklı büyümesi ve verimli sonuçlar elde edilmesi süreci birçok parametreden oluşuyor. Bu parametrelerin hepsinin hem iyi hem de birbirine uyumlu olması gerekiyor ki hayvan da bundan en iyi şekilde faydalanabilsin. Nitelik olarak iyi olması, mutlu, sağlıklı ve huzurlu büyümesi için gerekli olan koşullar var. Biz de bu koşulları sağlamakla mükellefiz. Bu bakımdan Keskinoğlu yem konusundaki uzmanlığı ile yetiştiricilerin de verimli ve sürdürülebilir üretim sonuçları almasını sağlayarak, kaliteli ve güvenilir bir entegre süreci yönetiyor.”


“İşletme bakış açıma göre yapmış olduğunuz yatırımın o dönem çok iyi olması değil, bugün hangi aşamada olduğunuz önemli. Biz de tesisimizi güncele uyarlıyoruz; hem çalışanlarımızın hem yetiştirdiğimiz canlının refahını düşünerek bu yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Elbette özellikle son yıllarda yaşanan zorlu ekonomik koşullar altında yatırım yapmak kolay olmasa da biz yetiştiriciler tesisin yenilenmesi ve modernize olması için kazancımızdan yatırım payı ayırmalıyız. Ürper olarak biz de bunu yapıyoruz.”

“Keskinoğlu önemli bir değerdi ve tekrar ayağa kalkması çok sevindiricidir”

“Keskinoğlu, Matlı Şirketler Grubu bünyesine geçmeden önce maalesef çeşitli olumsuzluklarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu nedenle üretim için gerekli olan canlı hayvan yetiştiriciliği de yaptıramamaktaydı. Bu da elbette ki bölgemiz, ülkemiz ve sektörümüz için ciddi bir kayıptı. Üretim düşüklüğünden kaynaklanan o dönem yaşanan sorunların ardından markanın Matlı Şirketler Grubu’na geçmesiyle tesislerin yeniden ayağa kalkması, günlük kesim rakamlarının yükselmesi, üretimin artması sektörümüzün ve ülkemizin büyük bir kazancıdır.

“Keskinoğlu önemli bir değerdi. Bu değerin eriyor olması ülke ekonomisi ve sektör açısından iyi olmayan bir durumdu. O nedenle Keskinoğlu’nun Matlı Şirketler Grubu çatısı altında tekrar değer bulması çok sevindiricidir. Şu anda Keskinoğlu’na, vizyonuna, yatırımlarına ve ileriye dönük projelerine baktığımızda da sektörümüzle ilgili bizlere de güzel bir gelecek vadettiğini görüyoruz.”

“Matlı, Keskinoğlu’na çok şey katacak”

“Çünkü Matlı sektörden uzak bir grup değil: Beyaz et üretim zincirinin ana halkası olan yem konusunda Türkiye’de çok güçlü. Beyaz et üretiminde kilit rolü olan ham madde tarafında güçlü bir şekilde yer alan Matlı, beyaz et ve yumurta sektörünün üretim tarafında da yer alarak zinciri tamamlamış oldu. Bu nedenle Keskinoğlu’nu rakipleri arasında öne çıkaran en önemli özelliği, ürünün kalitesinde belirleyici olan yem konusundaki uzmanlığı olacaktır.

“Civcivleri sağlıklı ve doğru yemlerle beslediğiniz zaman zaten işin en önemli ve en büyük bölümünü başarmış oluyorsunuz. Bu bakımdan Keskinoğlu sağlıklı ırklar ve yem konusundaki uzmanlığı ile yetiştiricilerin de verimli ve sürdürülebilir üretim sonuçları almasını sağlayarak, kaliteli ve güvenilir bir entegre süreci yönetiyor.”

“Keskinoğlu’nun sektöre tekrar girmesi tüketim artışına da etki edecektir”

“Gelişmiş ülkelerde kişi başı beyaz et tüketim rakamları çok daha yukarıda. Oysaki özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde beyaz et üretilen protein kaynakları içerisinde en uygun fiyatlı olanı. Tabii ki kişi başı tüketimin artması için bireysel gelir düzeyinin de artması gerekiyor.

“Türkiye gibi gelişen, büyüyen bir ülkede refah ve gelir seviyesinin artması tüketicinin beyaz et tüketimini de yukarıya doğru taşıyacaktır. Gelir düzeyi arttığı sürece protein tüketimi de artacaktır.”


“Bizim üzerimize düşen tesisimizi yenilemenin yanında sektörün ihtiyacı olan yeni yatırımlarla tesisi en uygun ve istenilen düzeye getirmektir. Önceliğimiz, arazimizi ve kümes sayımızı büyütmektense elimizdeki kümeslerin kapasitesini en üst seviyede ortaya çıkaracak işletim sistemlerini ve ekipmanları güncelleyerek üretim koşullarına ve her yeni döneme hazır hale getirmektir.”

Keskinoglu hakkında daha fazla bilgi, ürün portföyümüz ve iş ortaklığı fırsatları için web sitemizi ziyaret edin.

En taze tarifler, pratik mutfak ipuçları ve Keskinoglu’nun özel içerikleri için YouTube kanalımızı takip edin!

Yenilikler, özel kampanyalar ve lezzetli tarifler için Instagram hesabımızı takip edin!

Yeni tarifler, kaçırılmayacak kampanyalar ve dopdolu içerikler için Facebook sayfamıza bekliyoruz!

Sektördeki gelişmeleri, özel kampanyalarımızı ve yaratıcı tarif önerilerimizi ilk siz öğrenin. LinkedIn sayfamıza göz atın.