Keskinoğlu, 2012 yılında 30 milyon TL yatırım ile Pastörize Yumurta İşleme Tesisi kurarak, pastörize sıvı yumurta üretiminde önemli bir adım attı. Pastörize sıvı yumurta, Keskinoğlu’nun ticari yumurta kümeslerinden temin edilen yumurtaların gıda güvenliği ve hijyenine uygun olarak el değmeden kırılıp, ayıklanıp, pastörize edilerek elde edilen sıvı bütün yumurta, sıvı yumurta sarısı ve sıvı yumurta beyazı olarak üç farklı üründen oluşuyor. Pastörize sıvı yumurta ürünlerini Yumurta Grubu Direktörü Burak Özkan anlattı.
“Türkiye’nin en büyük üreticisiyiz”
“Matlı Ailesi’nin üçüncü jenerasyonu olarak sofralık yumurtanın üretimi, planlaması, satışı, aynı zamanda pastörize yumurtanın üretimi, satışı ve viyol tesislerinden sorumlu Yumurta Grubu Direktörü olarak Keskinoğlu’nda görev alıyorum. Yumurtayla ilgili tüm süreçlerden A’dan Z’ye sorumluyum.”
“Keskinoğlu’nu satın almadan önce Matlı Şirketler Grubu bünyesinde 2 milyon kapasiteli yumurta tesisimiz vardı. Keskinoğlu’nda da 4 milyonluk bir üretim kapasitesi mevcuttu. Keskinoğlu’nu satın aldıktan sonra yumurta birimlerini birleştirerek Keskinoğlu Yumurta olarak bir şirket kurduk.
“Keskinoğlu Yumurta, bugün 6 milyon yumurtacı hayvan kapasitesi ve günlük yaklaşık 5,5 milyon üretim ile Türkiye’nin en büyük yumurta üreticisi. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük yumurta ihracatçısıyız. Ürettiğimiz yumurtanın yaklaşık %20’sini ihraç ediyoruz. Yaklaşık %60 ulusal market pazar payımız var. Geri kalanı da bayiler aracılığıyla yerel marketlerde, özellikle İstanbul’un hemen hemen her marketinde Keskinoğlu markasıyla tüketicilerimize sunuluyor.
“Bu noktada Keskinoğlu, yumurta olarak gücünü sahada hissettiriyor. Bu gücü hem ürettiğimiz yemin kalitesi hem de tedarik ağımız sağlıyor. Türkiye’de Keskinoğlu yumurtayı kendi üretimimiz olan bir yumurta markası olarak konumlandırdık. Fason üretim yapmıyoruz.”
“Yumurta üretimimizde %100 bitkisel protein kullanıyoruz”
“Matlı’nın kuruluşundan gelen kaliteli ve güvenli hizmet felsefesi mevcut. Matlı Şirketler Grubu ve Keskinoğlu olarak kendi ailemizle birlikte güvenle yiyeceğimiz ürünleri piyasaya takdim ediyoruz. Bu güveni de yumurta üretimimizde %100 bitkisel protein kullanıyor olmamız sağlıyor.
“Bildiğiniz gibi Matlı Şirketler Grubu çatısı altında Türkiye’de 11 yem fabrikamız var ve Türkiye’nin en büyük yem üretim tesisine sahibiz. Yemlerimizi %100 bitkisel ürünlerle formüle ediyoruz, herhangi bir hayvansal madde veya katkı maddesi kullanmıyoruz. Keskinoğlu olarak piliç eti ve yumurta üretimindeki profesyonelliğimiz bu noktada başlıyor. %100 bitkisel proteinle yem üretimi yapıyor olmamız yumurta ürünlerimizi de koku, renk, lezzet ve dolayısıyla kalite bakımından öne çıkarıyor.”

Keskinoğlu Yumurta Grubu Direktörü Burak Özkan:
“Pastörize yumurta, taze yumurtaların mikroorganizmaların öldürülmesi işlemine tabi tutulduğu, böylece güvenli hale gelen bir üründür. Bu işlem, yumurtaların bakteriyel risklerden arındırılmasını sağlarken, besin değerini de korur. Üretim süreci, ilk aşamada yumurtaların kalite kontrolünden geçmesini ve ardından belirli bir sıcaklıkta, kısa süreli ısıtma işlemi uygulanmasını içerir. Sonrasında yumurtalar sıvı hale getirilir ve steril kaplara yerleştirilir. Bu şekilde hem güvenli hem de kullanıma hazır pratik bir ürün elde edilir.”
Pastörize sıvı yumurta nedir?
“Pastörize sıvı yumurta, taze yumurtaların mikroorganizmaların öldürülmesi işlemine tabi tutulduğu, böylece güvenli hale gelen bir ürün. Bu işlem, yumurtaların bakteriyel risklerden arındırılmasını sağlarken, besin değerini de korur. Üretim süreci, ilk aşamada yumurtaların kalite kontrolünden geçmesini ve ardından belirli bir sıcaklıkta, kısa süreli ısıtma işlemi uygulanmasını içerir. Sonrasında yumurtalar sıvı hale getirilir ve steril kaplara yerleştirilir. Bu şekilde hem güvenli hem de kullanıma hazır bir ürün elde edilir.
“Gıda sanayinde kullanılan pastörize yumurta yüksek kalite ve gıda güvenliğinin yanı sıra kabuklu yumurtaya göre çok daha pratik, ekonomik ve standart bir üründür. Depolama alanında daha az yer kaplaması ve hijyenik olması geleneksel yumurtaya göre avantajlarıdır.
“Pastörize sıvı yumurta ürünlerimiz çok önemli, çok kıymetli bir ürün grubu. Bu alanda çok yeniyiz ama işimizi geliştirmek ve büyütmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ürünlerimizi, kaliteyi ve güvenliği ön planda tutarak üretiyor ve farklı ihtiyaçlara hitap edebilmek için çeşitli paketleme seçenekleriyle sunuyoruz: 5 kg, 10 kg, 20 kg’lık ambalajlardan, 1000 kg’lık tanklara kadar geniş bir üretim kapasitesine sahibiz. Ayrıca, perakende satışa yönelik farklı gramajlarda paketlerimiz de mevcut.

“Pastörize sıvı yumurtayı tamamen kendi yumurtalarımızla üretiyoruz”
“Nasıl piliç etinin ileri işlemi varsa pastörize sıvı yumurta da kabuklu yumurtanın ileri işlemidir. Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz ise pastörize sıvı yumurtayı tamamen kendi yumurtalarımızla üretiyor olmamızdır. Dışarıdan herhangi bir yumurta girişi olmadan, tüketime uygun ürettiğimiz yumurtalardan pastörize sıvı yumurta üretimini gerçekleştiriyoruz.
“Pastörize sıvı yumurta tesisimizde kendi AR-GE birimimizi de kurduk ve bu birimimizde ekibimiz pastörize sıvı yumurtanın kullanılacağı endüstriyel tarafta yıllardır geleneksel reçetelerle ürün çıkaran deneyimli ustalarımızla birlikte çalışmalar gerçekleştiriyor. Akhisar pilot bölgemiz ve bu bölgede belirli pastanelerde, EDT ve unlu mamul üretim yerlerinde ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Böylelikle ürünümüzle ilgili saha çalışmaları yapıyoruz. Farklı bir iş modeliyle kendini hızlı bir şekilde geliştirmek isteyen pazar için heyecanla karşılanan bir ürün.
“Kabuk kalsiyum demek. AR-GE tesisimizde yumurta kabuklarından kalsiyum üretimi üzerine de çalışıyoruz. Öncelikle bunu hayvan yeminde kullanmak üzere faaliyetlerimiz var. Yani kabuk atığını ileri dönüşüme sokuyoruz, böylelikle atık yönetimine ve sürdürülebilir çevreye de katkı sağlıyoruz.”

Hijyenik ve pratik pastörize sıvı yumurta
“Yaptığımız araştırmalar bize gösteriyor ki, pastörize sıvı yumurtayı önemli kılan unsur hijyen ve gıda güvenliği. 1920’li yıllarda Amerika’da pastörizasyon modelleri geliştirilmiş. 1935’lerde de yine Amerika’da ilk pastörize tesisleri kurulmaya başlanmış. Türkiye’de ise bu sistem 2000’li yıllarda kabul görmeye başlamış. Kısacası Amerika’da neredeyse 100 yıllık bir sektör olan pastörize yumurta, Türkiye’de en fazla 20-25 yıllık bir sektör.
“Türkiye’de nihai tüketici, kırma refleksine çok alışkın olduğu için henüz pastörize sıvı yumurtaya yoğun bir talepte bulunmuyor. Oysaki, yeni dünyada günümüz yaşam şartları, zamanla yarışma, çalışan aile fertlerinin pratik öğün hazırlama ihtiyacı gereği, ister istemez tüketim alışkanlıklarımız değişiyor. Pastörize yumurta tüketimi de bu doğrultuda kısa bir süre sonra tüketici nezdinde talep edilen bir ürün olacak.
“Dünyadan rakamsal örnekler vermem gerekirse… Türkiye’de aylık 7 bin ton pastörize yumurta tüketimi varken, bu rakam Amerika’da 120 bin ton. Türkiye’deki yumurta piyasasının %8’i pastörize sıvı yumurta iken Amerika’da bu rakam %30. Dünya çapında ise 750-800 bin ton gibi aylık bir tüketim pazarı var. Yani ülke olarak henüz bu pazarın %1’inin içindeyiz. Türkiye’de bu yıl 200-250 milyon dolarlık pazar beklenirken, Amerika’da 2024 senesinde 25 milyar dolar bir pazardan bahsediyoruz. Bu çok büyük bir fark. Yani ilerleyebileceğimiz çok geniş bir saha ve kat edeceğimiz çok yol var.
“Amerika’daki marketlerin raflarında sarı, beyaz ve bütün sıvı pastörize yumurta ürününün, 250 ml, 500 ml ve 1 litre olmak üzere alternatifleri satışa sunuluyor. Protein oranının yüksek olması nedeniyle özellikle beyazına talep daha fazla. Örneğin, sporcular için çok büyük bir kolaylık. Türkiye’de henüz market raflarında bu ürünleri göremiyoruz. Bunun sebebi hem sektörün geriden gelmesi hem de bu alandaki tüketici alışkanlıklarının farklı olması. Fakat Keskinoğlu olarak yakın gelecekte trendin pastörize sıvı yumurtanın bireysel ve endüstriyel tüketimine doğru ilerlemeye başlayacağını öngörüyoruz.”

“İŞ GÜCÜ BAKIMINDAN DA SIVI YUMURTAYA TALEP ARTACAK”
“Türkiye’de bahsettiğimiz aylık ortalama 7 bin tona yakın pastörize sıvı yumurta tüketiminin %75’i endüstriyel tarafta kullanılıyor. Yani büyük markaların kek, pandispanya, muffin, bisküvi gibi ürünlerinde kullanılıyor. Geri kalan %20 ise EDT ve HoReCa kanalında tüketiliyor. Kalan %5 ise ya bireysel tüketimde ya da küçük çaplı, sezon bazlı üretimlerde kullanılıyor. Kısacası unlu mamullerde, restoranlarda, kahvaltı servisi yapılan yerlerde, pastanelerde, ramazan ayında pidelerde… Yumurta mucize bir ürün olduğu için pek çok gıdanın içinde yerini alıyor.
“Bütün pastaneler yumurta kullanmak zorunda. Bahsettiğimiz 7 bin ton sıvı yumurta 140 milyon kabuklu yumurtaya denk geliyor. Bu kadar büyük sayıda yumurtanın tek tek elle kırılması mümkün olmayacağı için pratikte de sıvı yumurta her geçen gün daha çok tercih edilen ürün olacak. Yani iş gücü bakımından da sıvı yumurtaya arz ve talep artacak.
“Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da, fast food zincirleri ve endüstriyel mutfaklar bu ürünü yoğun şekilde tercih ediyor. Kullanım miktarları sektöre göre değişiklik gösterse de dünya genelinde sektörler arasında gıda üretimi, pastacılık, konaklama ve restoranlar öne çıkıyor.
“Pastörize sıvı yumurta kullanımı müşterilerimize maliyet avantajı da sağlıyor. Örneğin, bir ürün için 30 yumurta sarısı kullanmak gerekiyorsa, 30 yumurta kırmıyor ve bu yumurtaların geriye kalan beyazını atmak zorunda kalmıyor olmak müşteriye çok ciddi bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu açıdan pastörize sıvı yumurtaya baktığımızda israfı da önlüyoruz.”

“Keskinoğlu, pastörize sıvı yumurta pazarında Türkiye’de önemli bir oyuncu”
“Hem Keskinoğlu olarak hem Türkiye’de sektör olarak pastörize sıvı yumurta üretiminde daha kat edeceğimiz çok yol var. Pazarın %15’ine hakimiz ve gerçekleştireceğimiz kapasite artırımı ile bu rakamı %20’ye çıkarmayı planlıyoruz. İhracatımız da yakın zamanda başlayacak ve bu kapasite artışı böylelikle çok hızlı olacak. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında pastörize sıvı yumurta grubuna talep artıyor. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi artırmayı ve inovatif ürünler sunmayı planlıyoruz.
“Amacımız, ürün çeşitliliğimizi daha da artırarak, farklı tüketici segmentlerine hitap edebilmek. Hem endüstriyel mutfaklar hem de perakende sektörü için güvenli, pratik ve kaliteli ürünler sunarak, sektördeki büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda, üretim kapasitemizi genişletmenin yanı sıra, ürün yelpazemizi çeşitlendirerek daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyoruz.”

“Doğal yumurtadan ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretim yapmak tüketicimize taahhüdümüzdür”
“Pastörize sıvı yumurta bireysel kullanım için de oldukça uygun. Nihai tüketicilerimiz için şimdilik 250 ml’lik ürünlerimizi piyasaya sunacağız. Ürünlerimiz açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 4 gün içinde tüketilmelidir çünkü içerisinde hiçbir katkı maddesi yok. Raf ömrünün kısa olması içerisinde katkı maddesi olmadığını, doğal olduğunu da ispatlıyor. Ambalajı açılmamış ürünler ise üretim tarihinden itibaren uzun süre dayanabilir. Ancak, ürünün tazeliğini koruması için uygun saklama koşullarına dikkat edilmesi önemlidir.
“Hazır omlet, krep karışımı, haşlanmış yumurta, pratik tüketime hazır ürünler gibi bireysel tüketim için inovatif ürünlere yönelik yatırımlarımız da olacak. Ürün geliştirme çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Tamamen doğal yumurtadan ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretim yapmak bizim tüketicimize taahhüdümüzdür.
“Tabii bu noktada yumurta tüketimini de artırmamız gerekiyor. Türkiye’de kişi başı yıllık yumurta tüketimi yaklaşık 220 adet. Bu rakam dünya ortalamasının altında. Amerika’da 280, Meksika’da 450 adet gibi rakamlar var. Yılda 220 yumurta demek, günde 0,75 yumurta anlamına geliyor. Protein oranı yüksek, ekonomik bir gıda ürününden bahsediyoruz.
“Amerika’da yıllık 100 milyar yumurta üretimi varken, bu rakam Türkiye’de henüz 20-21 milyar. Bu çok büyük bir fark.”

“KENDİ YUMURTAMIZDAN ÜRETİM YAPTIĞIMIZ İÇİN İÇİMİZ ÇOK RAHAT”
“Kendi yumurtamızla üretim yapıyor olmamız bize çok büyük avantaj sağlıyor. Yumurtayı nasıl ürettiğimizi bildiğimiz için pastörize sıvı yumurtayı üretirken de içimiz çok rahat. Kabuklu yumurtalarımız son derece hijyenik, sağlıklı ve güvenilir olduğundan sıvı yumurtamızın da aynı kalite, güven ve sağlık unsurları barındırdığını bilerek üretim yapıyoruz. Hatta bu noktada kendimizi de denetleyerek kabuklu yumurtalarımızı pastörize tesisimizdeki girdi kalite birimimizin onayından geçiriyoruz.
“Pastörize sıvı yumurta üretiminde sürdürülebilir kalite açısından elbette ki, kabuklu yumurtada güçlü bir üretici olmamız çok önemli. Yumurta üretimindeki kalitemiz pastörize sıvı yumurta ürünlerimize de yansıyor. Ürünlerimiz ile ilgili hem endüstriyel hem HoReCa hem de perakende kanaldan olumlu geri dönüşler alıyoruz.”
“Ülkemizde pastörize sıvı yumurtanın en çok kullanıldığı alanlar gıda üretimi, restoranlar, pastacılık, catering hizmetleri, büyük otel zincirleri ve fast food restoranları. Endüstriyel mutfaklarda ve yemek üretim hatlarında sıvı yumurta kullanımı oldukça yaygın. Pastörize sıvı yumurtanın, sadece profesyonel kullanıcılar için değil, bireysel tüketiciler için de oldukça pratik ve güvenli bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Gıda güvenliği ve hijyenin her geçen gün daha fazla önem kazandığı bu dönemde, biz de Keskinoğlu olarak bu alanda liderliğimizi pekiştirmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

KESKİNOĞLU PASTÖRİZE SIVI YUMURTA KULLANIM AVANTAJLARI
• Pastörize sıvı yumurta sağlıklı ve hijyenik kullanım sağlar.
• Pastörize sıvı yumurta, sarısı, akı ve bütün olmak üzere üç ayrı seçeneği sunmakta ve kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Böylece yumurta kırma, ayırma gibi işlemler ne- denli işletmelerde oluşan zaman kayıpları önlenmektedir. Hızlı ve zamandan tasarruf edilerek üretim yapmak her işletmenin hedeflediği bir yöntemdir.
• Yumurtaları elle kırmak ve ayırmak tesislerde fazladan personel çalıştırılmasına neden olur.
• Kabuklu yumurtaların taşınması, yüklenmesi ve boşaltılması esnasında yaşanan kırıklar maddi kayba neden olur.
• Yumurta kabukları ve oluşan yumurta atıkları ortamda patojen atıklara neden olmaktadır.
• Yalnızca yumurta sarısının ya da beyazının kullanıldığı imalathanelerde, geri kalan ürünler kullanılmayıp atığa dönüşmekte ve ekonomik kayba neden olmaktadır.