Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Keskinoğlu Genel Müdürü Önder Matlı, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) tarafından düzenlenen zirvede dünyada ve Türkiye’de yumurta sektörünü değerlendirdi. Covid salgınının yaşandığı dönemde Avrupa’da market raflarında yumurta bulunmadığına dikkat çeken Matlı, “Türkiye’de üretim alt yapımızın ve gücümüzün sayesinde böyle bir sorunla karşılaşmadık” dedi.
Dünya genelinde 8 milyar insanın ortak tükettiği nadir gıda maddelerinden biri olan yumurta, en kolay ve en ucuz şekilde ulaşılabilen, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede protein içeren, çok değerli bir besin kaynağı. Son dönem gerçekleştirilen trend analizlerine göre dünyada toplam yumurta üretiminin 2030 yılında 102.5 milyar tonu aşması, aynı dönemde Türkiye’nin üretiminin ise 1.5 milyon tona yaklaşması bekleniyor.
Türkiye, bugün dünyanın en büyük yumurta ihracatçısı ülkelerinden biri konumunda ve yılda yaklaşık 20 milyar yumurta üretimi yapan sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Türk yumurta üreticileri, başta Arap körfez ülkeleri olmak üzere Uzak Doğu, Avrupa, Amerika, Afrika ve bazı Asya ülkelerine düzenli olarak ihracat gerçekleştiriyor.
“Gelecek üretimimizi organize etmek için 2026 yılını bugünden planlamak zorundayız”
Önder Matlı, yumurta sektörüne dair en son yeniliklerin, sektörün potansiyelinin ve geleceğinin konuşulduğu organizasyonda, “Yumurtanın Ekonomi Politiği” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Matlı, Türkiye’de tarım alanında en temel sorunun planlama olduğuna dikkat çekerek, “Planlama, özellikle kanatlı sektöründe çok önem ifade ediyor” dedi. Tarım Editörü İrfan Donat’ın moderatörlüğünde düzenlenen ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit’in de konuşmacı olarak katıldığı panelde Önder Matlı, sözlerine şöyle devam etti: “Yumurtacı hayvanın ömrünün 80 hafta olduğunu düşünürsek, üretici yaklaşık 2 yıl öncesinden planlama yapmak zorunda. Gelecek üretimimizi organize etmek için 2026 yılını bugünden planlamak zorundayız.”

“Sektör olarak büyüyerek yolumuza devam edeceğiz”
Covid salgınının yaşandığı dönemde, Avrupa’da market raflarında yumurta bile bulunamadığını hatırlatan Önder Matlı, “Enflasyon dünyanın gündemi, Türkiye de bu sorunla karşı karşıya. Türkiye’de üretim alt yapımızın, gücümüzün sayesinde böyle bir sorunla karşılaşmadık. Kanatlı sektörüne baktığımız zaman sofralık yumurta ve beyaz et ürünleri ile ihracat yapıyoruz. 85 milyon nüfusa sahip, turist ve göçmenlerle birlikte yaklaşık 100 milyon nüfusu besleyen bir ülkeden bahsediyoruz. Burada önemli olan katma değerli ürünler için üretim alt yapısının, aklın, müteşebbis ruhun olması. Biz de beşeri sermayenin, bilgi birikiminin, tecrübenin ve teknik uzmanlığın çok güçlü olduğu bir sektörün içindeyiz, kanatlı sektörü olarak güçlüyüz ve güçlenmeye devam edeceğiz” dedi.